Vijesti

Enduro spektakl na Japetiću!

11.09.2017. Gordana Težak (Adrenalina MTB Team) i Frano Liović (Bk Stina) obranili su naslove prvaka Hrvatske u enduro disciplini u 2017. godini.

Proteklog se vikenda na najvišem vrhu Samoborskog gorja Japetiću održalo MTB enduro prvenstvo Hrvatske. Biciklistički klub Klub koturaša Jastrebarsko - WD 40 Bike itekako si je dao truda u organizaciji najvažnije enduro utrke sezone, pa su se najbolji enduro natjecatelji Hrvatske imali priliku okušati na ukupno tri brzinca vožena na dvije različite staze.

Neki su tako u naš grad stigli već u petak, a od subote je cirkulacija biciklista na atraktivnim šumskim stazama u okolici Jaske bila poprilično intenzivna. Prvi brzinac utrke vozio se na potpuno novoj stazi koja je uređena zahvaljujući entuzijazmu članica i članova kluba organizatora, dok su se druga dva brzinca vozila na popularnoj i svima dobro poznatoj planinarskoj stazi "Šumski dvor", koja je stavila na iskušenje čak i one najbrže i najpripremljenije natjecatelje. Zanimljivo, novouređena staza na Japetiću prva je biciklistička staza koju će od sada na dalje zahvaljujući suradnji kluba, Grada i Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje koristiti isključivo biciklisti i na taj način rasteretiti planinarske staze koje su do sada koristili. Naravno, utjecati će to i na povećanje sigurnosti na istima.

Svi oni natjecatelji do sada nisu upoznali staze na Japetiću morali su itekako dobro proučiti linije ne bi li postigli što bolje vrijeme. U postizanju što boljeg vremena zasigurno im je otežala kiša koja je dobro natopila staze samo dva dana uoči utrke, ali na samoj utrci voda nije predstavljala problem za nikoga jer je jednostavno nije bilo. U prilog natjecateljima nije pak išla činjenica da su staze bile poprilično "rahle", pa je tijekom cijele utrke trebalo ostati poprilično koncentriran jer se čak i najmanja greška skupo plaćala.

Prvi brzinac bio je nešto duži, ali i brži od ostala dva koja su pak iziskivala malo više tehničke potkovanosti, pogotovo na pojedinim dijelovima na kojima su se okupili i gledatelji.

U takvim uvjetima najbolje se snašao Liović koji je na sva tri brzinca u svojoj M2 kategoriji bio najbrži i samim time osvojio i ukupno 1. mjesto u kategoriji, ali i u ukupnom poretku. Brži od Liovića na posljednjem brzincu bio je jedino Filip Vunjak koji je odnio pobjedu u kategoriji Hobby. Uz Liovića koji Japetić poznaje kao vlastiti džep na njegovim se obroncima poprilično iznenađujuće dobro snašao jedan od cross-country specijalista, Nenad Ljubičić (Bk Buzet) koji je i u kategoriji M2, ali i u ukupnom poretku osvojio 2. mjesto. Ljubičić je pokazao konstantu na svim brzincima i njegova vremena bila su na itekako respektabilnom nivou. Mihael Pandžić (BK KKJ WD 40 Bike) u kategoriji M2 osvojio je pak 3. mjesto.

U ranije spomenutoj kategoriji Hobby, odnosno kategoriji natjecatelja bez licence bila je najveća gužva na startu, ali i u cilju. Kategorija je bila poprilično izjednačena, a iza Vunjka koji je u ukupnom poretku osvojio 3. mjesto u cilj je sa zaostatkom manjim od 1 sekunde ušao Aleksandar Vondaraček (BK Opušteno). Iza Vondaračeka koji se u ukupnom poretku plasirao na 4. mjesto u cilj je ušao mladi Alen Smolić koji je upisao pobjedu na prvom brzincu u svojoj kategoriji, ali greške na ostalim brzincima zaustavile su ga na 3. mjestu kategorije Hobby.

U kategoriji do 19 godina pobjedu je odnio Ivan Bašić (BK TNT Pazin) ispred svog klupskog kolege Tina Gracina i Ivana Perice (BK Opušteno). Bašiću su odlične vožnje osigurale i 5. mjesto ukupnog poretka, ali i atraktivan pad na posljednjem brzincu koji je na svu sreću završio bez težih posljedica, a valja istaknuti i kako Gorska služba spašavanja tijekom natjecanja nije imala posla što dovoljno govori o pripremljenosti svih natjecatelja.

Prvak Hrvatske u disciplini downhill Berislav Topol (BK KKJ WD40 Bike) odnio je pobjedu u kategoriji M1 slaveći ispred Maksa Tucmana (BGK Tuškanac) i Santa Tessarija (BK Stina). Zanimljivo, Topolu su za pobjedu trebala čak dva bicikla! Naime, dan uoči utrke na treningu je slomio ramu vlastitog bicikla, pa je utrku vozio na biciklu vlastite djevojke koji mu je naravno bio vidno premali. 

Andrej Stroj (BK Opušteno) u kategoriji M3 bio je usamljen, pa se za pobjedu samo trebao spustiti do cilja što je naravno i učinio. Pritom je naravno borbu vodio sa štopericom, ali i sa konkurencijom iz ostalih kategorija.

U ženskoj konkurenciji Težak niti u jednom trenutku nije ugrozila svoju pobjede i još jedan naslov najbolje endurašice Hrvatske. Težak je osim na spustu dominirala i na usponu pa je tako povratak na vrh planine, za razliku od velike većine natjecatelja, odrađivala lakoćom i u rekordnom roku.

Nakon utrke natjecatelji su osvježenje potražili u planinarskom domu čije osoblje im je osim noćenja uoči utrke omogućilo i vrhunski pripremljenu hranu, točnije divljač i kukuruzne žgance. Najboljima u kategorijama i ukupnom poretku na kraju su podijeljene zaslužene medalje i nagrade čime je završen još jedan spektakl u organizaciji Kluba koturaša Jastrebarsko WD40 Bike, jednog od najboljih biciklističkih klubova u Hrvatskoj zahvaljujući kojemu je Jastrebarsko proteklih godina do sada ugostilo najznačajnije utrke u gotovo svim biciklističkim disciplinama!

Organizaciju utrke podržali su Grad Jastrebarsko, Imagine Studio, WD40 Bike, Husqvarna, Zlatni Lug, Rox, Moto Šipek, Racebase, Pile & Vile i Jaskabike.

Prilog Tv Trend pogledajte ovdje.

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 30°C
 • Vedro
 • Vjetar: 1 km/h ISI
 • Vlažnost: 46 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Škola plivanja
  • 10.07.2018.
  • Škola plivanja
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group