Vijesti

Jastrebarsko njeguje svoju prošlost, živi sadašnjost i ulaže u svoju budućnost!

13.11.2017. Povodom Dana Grada Jastrebarskog, koji se slavi 13. studenog u spomen na dan kada je jugoslavenska vojska zauvijek napustila Jasku, u banketnom centru Princess održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su prezentirana brojna jaskanska postignuća kroz proteklu godinu te dodijeljena javna priznanja istaknutim pojedincima, trgovačkim društvima i udrugama.

’’Gradovi u Hrvatskoj nositelji su razvoja. Svaki u okviru svojih mogućnosti, svaki na svoj način, ali gradovi su i nositelji tereta reformi koje provode Vlade. Prečesto, a naročito u posljednjim godinama, rast državnih prihoda i ukupnog gospodarstva prati pad lokalnih općinskih i gradskih proračuna. Trudimo se, svaki u svojoj sredini, podići standard življenja, gradimo vrtiće, škole, prometnice, osmišljavamo nove projekte i trudimo se biti bolje i uspješnije sredine. Kako onda objasniti činjenicu da nam država sve više vezuje ruke! Gotovo da nema političara, javne osobe, dionika javnih rasprava, koji ne spominju decentralizaciju, reformu u tom smjeru i potrebu da ojačamo kapacitete lokalnim sredinama. Ovoj zemlji treba hrabrosti da zaista to i učini i tu hrabrost ovog trena ne vidim, a moja zadaća, ali i svih mojih kolega načelnika i gradonačelnika jest da govorimo o tome i stvaramo svijest u društvu koje se mora transformirati u bolje, pravednije i građanima korisnije. Jer sve politike su lokalne’’, rekao je Novosel te nastavio: ’’Danas nije dan kad trebamo plakati nad svojom sudbinom. Danas je dan kad trebamo poslati poruke optimizma i bolje budućnosti. Unatoč činjenici da je jaskanski proračun 10-tak milijuna tanji u odnosu na razdoblje od prije 10 godina, naš će grad slijedećih godina biti veliko gradilište. Zahvaljujući sposobnim ljudima, koji na projektima rade gotovo 5 godina, ugovoreni su najveći infrastrukturni projekti u povijesti Jaske koji će se financirati Europskim novcem. Također, imati Dječjeg gradonačelnika i Dječje gradsko vijeće nije samo samo simpatična prilika da djeca nešto kažu, to je znak naše stvarne želje da budemo grad ravnopravnih građana, spremni saslušati svaku inicijativu i uključiti građane u kreiranje budućnosti našeg grada. Pozivam sve građane, gradske vijećnike, i one u poziciji i one u opoziciji, da zajedno radimo za našu Jasku! Sretan Vam Dan Grada Jastrebarskog!’’ 

Nakon himne i minute šutnje za hrvatske branitelje i sve one koji su svoj doprinos dali u razvoju Grada Jastrebarskog, Svečanu je sjednicu otvorila predsjednica Gradskog vijeća Željka Kovačić, koja je prisutne prisjetila na 13. studeni 1991. kada je jugoslavenska vojska zauvijek napustila grad te je uz čestitku svim Jaskankama i Jaskancima istaknula kako za boljitak grada treba zajednički raditi.

Zatim je uslijedio zanimljiv promo film o realiziranim projektima kroz proteklu godinu dana u kojem su sudjelovali i poznati hrvatski glumci popularne serije NoveTv "Čista ljubav", čije su brojne scene snimane upravo u Jastrebarskom – grad čije ljepote oduševljavaju baš svakog tko se tu zatekne, što su u promo filmu poručili i sami glumci.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, dječji gradonačelnik Tin Petrunić poručio je: ’’Velika je odgovornost danas ovdje stajati pred Vama, a još je veća odgovornost govoriti u ime mojih prijatelja, u ime sve jaskanske djece. No, moram Vam priznati da je izuzetna čast što nas djecu u ovom gradu razumiju, što smo na neki način ravnopravni odraslima i što već od malih nogu imamo prilike biti dovoljno glasni i odlučivati sami o sebi. Grad Jastrebarsko je Grad prijatelj djece, generacije djece koja imaju bezbroj dobrih ideja i koja žele upravo ovdje ostati živjeti i stvarati, zato nimalo ne sumnjam u to da će moj kolega Zvonimir sve naše snove učiniti stvarnim i djeci u Jastrebarskom učiniti budućnost još blistavijom!’’. Riječi dječjeg gradonačelnika izmamle su veliki pljesak prisutnih, ali i odgovor gradonačelnika Novosela koji je s ponosom rekao kako je Jastrebarsko grad kojem je mišljenje najmlađih izuzetno važno!

Prisutnima se obratio i Mihael Zmajlović, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, a prije svega Jaskanac koji je kroz svojoj nesebični rad u mnogim segmentima doprinio razvoju Jastrebarskog i jaskanskog kraja, poručivši kako će to činiti i ubuduće. Zmajlović je u svom govoru istaknuo kako je ponosan na Jasku i na Jaskance bez kojih grad ne bi bio to što jest. 

Pljesak prisutnih izmamio je i govor potpredsjednika Hrvatskog sabora, Siniše Hajdaš Dončića, koji Jasku uvijek rado posjećuje, a koji je ovom prilikom istaknuo kako kao država još uvijek nismo uspjeli postići potrebnu decentralizaciju i omogućiti gradovima da se brže razvijaju.

Nadalje, uspješnim srednjoškolcima i studentima, Grad Jastrebarsko osigurao je za 2017./2018. godinu čak 31 stipendiju, a u ime stipendista zahvalila se Ines Dolanjski – studentica Prometnog fakulteta u Zagrebu, smjer aeronautika, koja je nedavno primila Dekanovu nagradu za prosjek od 4,9. ’’Pripala mi je čast da se zahvalim našem gradu koji svake godine vrijedno ulaže sredstva u nas; u mene, u moje kolege učenike i studente. Nadam se da ćemo poslužiti kao primjer i inspiracija mlađim generacijama koje će htjet krenuti našim stopama i ulagati u svoje znanje, ne kroz financijska sredstva, već kroz ustrajnost i marljivost jer ako ne uspiješ u svom naumu iz prve, ustani, bori se, uči iz svojih pogrešaka i pokušaj ponovo sve dok ne dođeš do svog cilja! Trud i upornost se isplate, a to nam i Grad dokazuje. Kroz program mogli ste vidjeti svu ljubav koja je uložena u naš grad, u sve njegove običaje, zajednicu, ljude. No, posebno mi je drago što sada možete vidjeti još jednu značajku u koju je uloženo puno ljubavi - nas, stipendiste. Mlade ljude željne znanja i napretka. Ljude koji su sada, a koji će još puno, puno godina biti zahvalni našoj Jaski na neizmjerno velikoj pomoći. I na kraju, budite vrijedni, budite uporni, isplati se. Hvala!’’, rekla je Ines Dolanjski.

Od 2012. godine Grad Jastrebarsko stipendira i dvije vukovarske studentice, a od ove su godine Vukovar i Jastrebarsko, uz stipendije, povezani i sadnjom sadnice višestoljetne bukve iz Perivoja Erdödy koja je zasađena uz vukovarski vodotoranj s ciljem povezanosti ova dva grada, o čemu više možete čuti ovdje. Sadnicu bukve klonirane od stabla centralne bukve koje je u olujnom nevremenu srušeno u jaskanskom perivoju prošle su godine od gradonačelnika Novosela primili svi stipendisti, što će ove godine biti uručeno i novim jaskanskim stipendistima.

Ovogodišnjim laureatima koji su svojim osobnim uspjesima u radu i djelovanju pridonijeli razvoju i boljitku Grada Jastrebarskog, promicanju njegovih vrijednosti, položaja i ugleda, priznanja su uručili Gradonačelnik Novosel i predsjednica Vijeća, Željka Kovačić. Odlukom Gradskog vijeća grada Jastrebarskog, Nagrada Grada Jastrebarskog dodijeljena je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, a Plaketa Grada Jastrebarskog tvrtki PA – VIN, Desinečkim tamburašima i Stjepanu Gomercu. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Predragu Bošnjaku posthumno – dobrom duhu Jaske o kojem je, za ovu priliku, snimljen i prigodni video, a njegov nesebični rad prisutni su, uz emocije, nagradili podužim pljeskom. 

Svečanoj Sjednici i obilježavanju Dana Grada Jastrebarskog prisustvovali su mnogi visoki uzvanici, gosti, ali i Jaskanke i Jaskanci, dok su odličnim nastupima doprinijeli: Komorni ansambl Glazbene škole Jastrebarsko, male i velike prekrasne balerine, jaskanska gimnazijalka i pjevačica Stele Rade, ovogodišnji laureati Desinečki tamburaši te i asistencije neizostavnih Svetojanskih mažoretkinja.

O nagrađenim više pročitajte ovdje. 
Promo film pogledajte ovdje.

Fotografije pogledajte ovdje. 
Video reportažu TvTrend-a pogledajte ovdje.
 
Program za mjesec studeni preuzmite ovdje. 

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Potpuno oblačno
 • Vjetar: 0 km/h JJI
 • Vlažnost: 92 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Počela jaskanska božićna bajka
  • 10.12.2018.
  • Počela jaskanska božićna bajka
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group