Vijesti

U službu je uveden imenovani apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić

15.04.2019. U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima u službu je uveden imenovani apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić. Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u katedrali u Križevcima, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima i svećenicima, predslužio je umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić.

Umirovljeni križevački vladika Kekić poželio je mons. Milanu Stipiću da u svojoj odgovornoj službi bude besprijekoran, razuman i gostoljubiv, sposoban poučavati „ne nasilan nego popustljiv, ne ratoboran. "Svojom eparhijom dobro upravljaj”, poručio je, među ostalim, umirovljeni vladika Nikola Kekić.

Mons. Milan Stipić u svom je obraćanju kazao kako je ljubav prema braći svećenicima i svakom vjerniku kao i prema svakom čovjeku, motiv kojim se u ovoj službi želi voditi. „Pozivam svećenike da u zajedničkoj bratskoj ljubavi, poštujući načela sinodalnosti i supsidijarnosti uvijek zajednički i skladno rješavamo važna pitanja naše mjesne Crkve. Potrebno je otvoriti vrata naših hramova, ali i vrata naših srdaca da svaki čovjek koji traži Boga i njegovu istinu u ovome svijetu preko nas može do Njega i doći”, rekao je mons. Stipić. „Mi nismo muzej već živa Crkva ovoga vremena i ovoga prostora poslana od samoga Krista Gospoda da svakom čovjeku navješta Božje čovjekoljublje i spasenje”, dodao je mons Stipić te poručio: "Mi grkokatolici smo brojem mala zajednica, ali velika značenjem i poslanjem". Istaknuo je kako je u povijesti Križevačke eparhije mnoštvo biskupa svećenika i vjernika koji su „svojim nesebičnim doprinosom i radom donijeli mnoštvo plodova u društvenom i kulturnom životu i time zadužili i našu hrvatsku domovinu i naš narod. Osim njih, postoje mnogi naši vjernici i posvećene osobe koje su svojim životima služili Kristu i Crkvi čak i do prolijevanja krvi. I time su zasadili sveto sjeme Crkvi u našem narodu i Katoličkoj crkvi uopće. Oni su donijeli još važnije plodove, a to su plodovi svetosti."Kao novom upravitelju moja je velika dužnost učiniti sve kako bi naša zajednica dala što više plodova svetosti i tako širila Božje kraljevstvo u ovome svijetu”, rekao je mons. Stipić.

Zahvalio je papi Franji na povjerenju koje mu je iskazao davši mu ovu zahtjevnu službu. Pozdravljajući sve nazočne, među kojima je bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mons. Stipić je podsjetio da je kardinal Bozanić i metropolit Križevačke eparhije. „Naša eparhija je više od jednog stoljeća u sastavu Zagrebačke crkvene pokrajine i dapače, sudjelovala je u njezinom stvaranju. Stoga sam siguran da će naša metropolija i dalje stajati uz nas grkokatolike i štiti nas u našem rastu i u našem razvoju”. Mons. Stipić izjavio je kako ga neizmjerno raduje buduća suradnja unutar Hrvatske biskupske konferencije, ali i šire. Uputio je srdačan pozdrav ocima biskupima iz Hrvatske i inozemstva te svima zahvalio na čestitkama a posebnu zahvalnost uputio je umirovljenom biskupu vladiki Nikoli Kekiću. „Vi ste vladiko 10 godina uložili veliki trud biti pastirom i voditi brigu o cijeloj eparhiji unatoč mnogim njezinom složenim okolnostima. Neka vam dobri Bog nagradi vaš trud i podari obilje zdravlja, mira i radosti u vašim umirovljeničkim danima”, kazao je mons. Stipić.

Misnom slavlju prisustvovao je i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel sa svojim suradnicima te mons. Milanu Stipiću poručio: "Milane, od srca Ti čestitam. Imaj snage, mudrosti i odvažnosti za novu dužnost i ostani kakav i jesi - otvoren, iskren, zabavan, odlučan, prijatelj i čovjek!".

Podsjetimo, mons. Milan Stipić je od 2012. župnik u Jastrebarskom te slobodno možemo reći da se, kao agilni duhovnik, u više navrata pokazao kao iskreni zaljubljenik u Žumberak, Jasku i jaskanski kraj. Više o tome pročitajte ovdje. 

Izvor: ika.hkm.hr

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Škola plivanja
  • 14.07.2019.
  • Škola plivanja
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group