Vijesti

Održana 89. redovna sjednica Skupštine DVD-a Gornji Desinec

05.02.2018. U subotu 27. siječnja 2018. godine u prostorijama vatrogasnog doma u Gornjem Desincu održana je 89. sjednica skupštine DVD-a Gornji Desinec.

Sjednicu Skupštine otvorio je predsjednik DVD-a Gornji Desinec Josip Novosel koji je na početku pozdravio goste te pristigle predstavnike prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava i udruga. Svojim dolaskom sjednicu Skupštine uveličali su Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, Stjepan Ptiček, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, ujedno i predsjednik VZ Zagrebačke županije, Mladen Boričević, zamjenik zapovjednika civilne zaštite RH, ujedno i dopredsjednik VZG Jastrebarskog, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, gradonačelnik grada Jastrebarskog, ujedno i član DVD-a Gornji Desinec, Zvonimir Novosel i velečasni Petar Ribarić, dok se kasnije pridružio i predsjednik VZG Jastrebarskog, ujedno i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

Izvješće o radu DVD-a Gornji Desinec u protekloj 2017. godini članovima Skupštine i gostima prezentirao je zapovjednik DVD-a Gornji Desinec Vedran Boričević. Protekla 2017. godina za DVD Gornji Desinec obilovala je brojnim aktivnostima, odnosno članovi ovog društva odradili su više od 460 raznih aktivnosti tijekom godine. Vatrogasna postrojba DVD-a Gornji Desinec koja djeluje u naseljima Gornji Desinec, Prhoć, Stankovo, Lokošin Dol i Orešje Okićko, u kojima živi oko 1400 stanovnika u više od 400 kućanstava, u 2017. godini odradila je 6 vatrogasnih intervencija od kojih treba izdvojiti veliki požar u vinarskoj zaduzi u Gornjem Desincu 22. srpnja 2017. godine. Vatrogasna postrojba krajem godine opremljena je i novonabavljenim vatrogasnim vozilom za gašenje požara Steyr, kapaciteta spremnika za vodu 2500 litara i pjenila 300 litara, a koje je opremljeno vatrogasnom opremom za gašenje požara i alatom za tehničke intervencije na otvorenom i na građevinama. Nabavkom vozila poboljšana je i unaprijeđena operativna spremnost ove vatrogasne postrojbe. Članovi DVD-a Gornji Desinec aktivni su bili i i tijekom ljetnih mjeseci sudjelujući u planskoj dislokaciji vatrogasaca na otoku Hvaru u 3 s2mjene, a tijekom dislokacije na otoku Hvaru bilo je i dislocirano vatrogasno vozilo DVD-a Gornji Desinec 82 dana. Jedan član vatrogasne postrojbe sudjelovao je i 4 dana u gašenju velikog požara u Šibensko - kninskoj županiji, po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika. Vatrogasna postrojba sudjelovala je i u javnim vatrogasnim vježbama, a tijekom godine redovito se provodila i teorijska nastava i praktične vježbe. U natjecateljskoj sezoni aktivna su bila 3 odjeljenja djece 6 do 12 godina koja su sudjelovala na službenom gradskom i županijskom natjecanju te na 7 KUP natjecanja, na kojima su ostvarila zapažene rezultate. U mjesecu zaštite od požara članovi vatrogasne postrojbe izvršili su i pregled hidrantske mreže te popunili i četvrti hidranstki ormarić u Gornjem Desincu vatrogasnom opremom, po čemu je ova postrojba jedinstvena.

Od društvenih aktivnosti valja izdvojiti organizaciju manifestacije "Desinečko Ivanje" u sklopu koje je održan 12. vatrogasni malonogometni turnir na kojem je sudjelovalo 11 malonogometnih ekipa te 2. KUP DVD-a Gornji Desinec natjecanje djece, na kojem su sudjelovale 22 natjecateljske ekipe. Za najaktivnije članove društva organiziran je i stručni put u Vukovar, Ilok i Lovas, a za djecu, njihove roditelje i voditelje organizirano je druženje  najboljih malih vatrogasaca na Poljanicama. Organiziran je i Dan otvorenih vrata uoči dana vatrogastva na kojem je sudjelovalo 100 djece područne osnovne škole i dječjeg vrtića u Gornjem Desincu, a članovi društva tradicionalno su zajedno sa članovima DVD-a Donji Desinec čuvali Božji grob na Veliku subotu te sudjelovali na Svetoj misi za blagdan Sv. Florijana. Osim navedenih aktivnosti DVD Gornji Desinec organizirao je i tradicionalni 24. po redu Božićni koncert i doček Svetog Nikole.

Tijekom 2017. godine aktivan je bio i Puhački orkestar pod vodstvom prof. Petra Fabijanića sa odrađenih 12 nastupa i 69 probi, a posebno treba izdvojiti sudjelovanje članova orkestra na svjetskom natjecanju mladih orkestara u Zurichu u sklopu orkestra VZG Jastrebarskog na kojem su osvojili 3. nagradu. Krajem godine sa radom je započeo i podmladak puhačkog orkestra kojeg vodi prof. Goran Jurković.

U 2017. godini članovi DVD-a Gornji Desinec pristupili su i osposobljavanjima i usavršavanjima, i to za zvanje vatrogasac, vatrogasni dočasnik i za specijalnost za aparate za zaštitu dišnih organa.

3 člana DVD-a Gornji Desinec primila su i spomenice za 40 godina aktivnog rada u društvu, dok je jedan član primio spomenicu za 20 godina rada.

DVD Gornji Desinec i u narednom razdoblju planira brojne aktivnosti kako operativne tako i društvene, a sljedeće 2019. godine ovo će društvo proslaviti 90 godina neprekidnog djelovanja, te 100 godina rada puhačkog orkestra.

Sve ove aktivnosti pratile su i financijski pomogle Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko, vatrogasne organizacije od državne do gradske razine te pravne i fizičke osobe kojima se ovo društvo zahvaljuje i bez čije pomoći sve ove aktivnosti ne bi mogle biti realizirane.

Izvor: vzg-jastrebarsko.hr

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 13°C
 • Vedro
 • Vjetar: 8 km/h Istok
 • Vlažnost: 47 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Oni su nogometna budućnost Jaske!
  • 13.02.2019.
  • Oni su nogometna budućnost Jaske!
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group