Vijesti

U Jaski je budućnost već počela

11.11.2015. U maloj dvorani KD Lisinski održana je konferencija Pametni gradovi – gradovi budućnosti - završna svečanost u sklopu projekta Poslovnog dnevnika koji promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implemetiranih u hrvatskim gradovima, gdje su nagrađeni najbolji u pet kategorija. U kategoriji ’’Pametnija uprava’’ nagradu je ’’odnio’’ Grad Jastrebarsko, kojeg je ovom prilikom predstavljao Gradonačelnik Zvonimir Novosel, prezentiravši prisutnima, kroz izuzetno kvalitetno osmišljenu video prezentaciju uživo, kako je u Gradu budućnosti moguće za više od 50% ubrzati proces realizacije intervencije, uštedjeti, a isto tako i biti na više mjesta u isto vrijeme, na oduševljenje mnogobrojnih uzvanika.

Projekt Pametni gradovi ­- gradovi budućnosti Poslovni je dnevnik osmislio i pokrenuo kako bi promovirao izvrsnost i inovativnosti “smart city” i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i istaknuo nužnost podizanja opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika.

Kvalitetnije rješavanje problema građana u svakodnevnom radu lokalne uprave te uspostava efikasnijeg sustava upravljanja i održavanja nerazvrstanih cesta bio je osnovni cilj projekta E – ceste Online pokrenutog u prvoj polovici 2014. godine, koji je tako Gradu Jastrebarskom, ovom prilikom, u kategoriji Pametnija uprava donio priznanje grada budućnosti – INpuls 2015.  Naime, sustav je koncipiran na način da svaka ovlaštena osoba koja ima pristup sustavu ima mogućnost prijave problema na terenu iz područja prometne infrastrukture odnosno održavanja cesta, na način da svojim pametnim uređajem fotografira ili napravi video zapis problema koji se zatim automatski evidentira u sustavu dobivanjem oznake ‘intervencija’. Uvođenjem ovog sustava Grad je uspio više pojedinačnih odvojenih organizacijskih sustava objediniti u jedan centralni sustav, čime je provedba procesa ubrzana minimalno 50 % u odnosu na prijašnji način funkcioniranja. Od početka aktivnog korištenja suvremenog sustava održavanja cesta u veljači ove godine u sustavu je online evidentirano preko dvjesto naloga za intervencijama na terenu, od kojih je oko 150 već odrađeno. Provedbom projekta E­ ceste Online postignuto je brzo i učinkovito komuniciranje više službi istodobno uz cjelokupnu kontrolu troškova i naloga za intervencijama na terenu preko jedinstvenog WebGIS sučelja.

Ovom prilikom kroz video konferenciju uživo, uz pomoć Gradonačelnikovih suradnika, prisutnima su također prezentirani projekti: E sjednica – program kojim je olakšan rad gradskih službi kod priprema sjednica Gradskog vijeća i kolegija Gradonačelnika, čime je ujedno i postignuta velika ušteda za pripremu materijala koji su do tada bili u papirnatom obliku, te inovativni sustav Info Jaska kojim je Grad Jastrebarsko uspostavio komunikaciju između lokalne uprave, građana i organizacija civilnog društva preko digitalnih "info točaka" instaliranih na 30-ak frekventnih lokacija na području grada i prigradskih naselja, čime su aktualne informacije postale dostupne, a uvelike su i smanjeni troškovi oglašavanja jer je sustav besplatan i raspoloživ svima na korištenje.

„Nagrada nam je svakako poticaj za dalje i makar nismo izmislili ništa novo, pronašli smo nove načine. Ponosan sam na partnere koji su pomogli u realizaciji ovako velikih projekata. Jedni od drugih možemo puno učiti i na tom ćemo se tragu nastaviti razvijati.“, rekao je gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, istaknuvši da Jaska neprekidno ulaže u vlastitu infrastrukturu i sustavno radi na otklanjanju administrativnih prepreka te zastoja, također i na promicanju malog i srednjeg poduzetništva, a sve uz povećanu brigu o okolišu.

Stručni žiri činili su Davor Brčić s Fakulteta prometnih znanosti, Nedjeljko Perić iz FER­a, Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Ivan Koprić s Pravnog fakulteta te predstavnici UNDP­a, Poslovnog dnevnika i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, čije su se ocjene zbrajale uz vrednovanje triju ključnih točaka svakog projekta: inovativnost, socijalni impakt te primjenjivost u drugim područjima. Pobjednici, osim certifikata, dobivaju i pravo jednogodišnjeg korištenja logotipa Pametniji grad 2015. za vlastite potrebe.

’’Titulom dobitnika brojnih nagrada, od kojih su one Europske Komisije samo dio priče, Grad Jastrebarsko okitio se zahvaljujući ulaganjima u nove tehnologije i to pod motom kod nas je budućnost već počela.’’, prenio je Poslovni dnevnik.

Video prezentaciju uživo pogledajte ovdje.
Reportažu pogledajte
ovdje.

O ostalim nagrađenima i više pročitajte na www.poslovni.hr
Foto: Goran Stanzl/Pixsell & Grad Jastrebarsko

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
  • 13.11.2020.
  • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group