Barbara Baždarić izdala novu zbirku pjesama

17.09.2021.

Barbara Baždarić izdala novu zbirku pjesama

U srijedu, 15. rujna u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održana je promocija dvojezične zbirke pjesama Pandorina kutija na rasprodaji engleskoga naslova Pandora's Box on Sale autorice i prevoditeljice Barbare Baždarić, a u izdanju američke nakladničke kuće Perlina Press iz Bostona.

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija. Barbara Baždarić hrvatska je pjesnikinja, rođena 1973. godine u Puli. Diplomirala je engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao profesorica engleskog i talijanskog jezika u Srednjoj školi Jastrebarsko, a poznata nam je i kao urednica i voditeljica emisije o kulturi na Radio Jaski Zarez mi je slaba točka. Pandorina kutija na rasprodaji njezina je treća zbirka poezije, a specifična je i po tome što ju je autorica sama i prevela na engleski jezik.

Na promociji su uz autoricu govorili Irena Stanić Rašin u ime nakladničke kuće Perlina Press, književnik i književni kritičar Tin Lemac u svojstvu urednika hrvatskoga dijela zbirke, urednik engleskoga dijela zbirke Marko Maras te filozofkinja i pjesnikinja Marina Katinić Pleić.

Pjesme je čitalo nekoliko pjesnika, kao i dvije učenice Srednje škole Jastrebarsko, Lorena Ivančić i Lana Maslak. Svim prisutnima glazbeni dio programa bio je prava poslastica koju su pripremili Srđan Bulat, gitarist svjetskog glasa, iz čijeg životopisa saznajemo da je diplomirao na Royal Academy of Music u Londonu, jednoj od najprestižnijih glazbenih akademija u svijetu. Uz Srđana bio je tu i kantautor i glazbenik Milko Kiš, poznat i kao klavijaturist grupe Hladno pivo te učenice Srednje škole Jastrebarsko Barbara Golub i Karla Fabijanić.

Bio je to važan kulturni događaj, a s obzirom na dvojezičnost zbirke, i promocija hrvatske književnosti ne samo u domovini već i u svijetu.

 

© 2021. Grad Jastrebarsko

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr