Grad Jastrebarsko ne diže stopu poreza na dohodak, građanima u Jaski rastu plaće

29.11.2023.

Grad Jastrebarsko ne diže stopu poreza na dohodak, građanima u Jaski rastu plaće

Grad Jastrebarsko neće podizati stopu poreza na dohodak kako bi zaposlenim građanima Jastrebarskog rasle plaće.

Potvrđeno je to na 16. sjednici Gradskog vijeća na kojoj je usvojena Odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak kojom se zadržavaju niža stopa od 20 % te viša stopa od 30 %. Na ovaj način Gradsko je vijeće omogućilo da se efekt ukidanja prireza prelije direktno na povećanje neto plaća građana. Gradonačelnik Novosel pojasnio je kako je prema simulaciji izračuna očekivano povećanje za kućni budžet oko 50 eura mjesečno, i to na bazi četveročlane obitelji u kojoj su oba roditelja zaposlena i primaju prosječnu hrvatsku plaću.

Moram naglasiti kako se nitko, pa tako niti ja, ne želi usprotiviti dizanju plaće za građane, ali po tko zna koji put Država radi reforme sredstvima gradova i općina, a sama se ne odriče niti centa“, istaknuo je gradonačelnik Novosel naglasivši kako će ova porezna reforma gradski proračun za sljedeću godinu umanjiti za više od milijun eura.

Pročelnica za financije Ivana Španić pojasnila je, nadalje, kako se Odlukom o lokalnim porezima Grada Jastrebarskog vraća porez na potrošnju po stopi od 3 % koja je ukinuta kao jedna od mjera pomoći gospodarstvu za vrijeme korona krize. Mijenja se i visina poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice koje građani imaju na području Jastrebarskog, a iznosit će 3,50 eura/m², što je u ispod najviše Zakonom propisane stope od 5 eura/m².

Gradski su vijećnici usvojili i Proračun za 2024. godinu kojim su ukupni prihodi i primici planirani u iznosu od 25.160.000 eura, a s njime i pripadajuće programe javnih potreba te gradnje i održavanja komunalne infrastrukture. „Bez obzira na umanjenje prihoda Grada zbog ukidanja prireza, Proračun za 2024. godinu je progresivan, razvojan i održiv, a nećemo smanjivati sredstva za razvoj zajednice – našu djecu, vatrogasce, sportaše, obrazovanje i kulturu“, istaknuo je gradonačelnik Novosel.

Vijećnici su usvojili i Odluke o izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi te određivanju boda komunalne naknade čime su izmijenjeni obuhvati pojedinih zona. Utvrđena je time nova, druga, zona koja obuhvaća područje Gospodarske zone Jalševac, dok su pojedini gospodarski subjekti do ove izmjene pripadali prvoj zoni čime su među njima postojale razlike u obračunu komunalne naknade.

Ovim smo usklađenjem prvenstveno ispravili neke nepravde koje su ranije postojale u obračunu komunalne naknade. Osim toga, kad usporedimo cijene u okruženju, svatko može vidjeti kako Jastrebarsko nije skup grad, a dodatna opterećenja za građane ovim će izmjenama iznositi prosječno minimalnih 3 do 5 eura mjesečno, dok će plaće višestruko rasti i to, ponavljam, nauštrb gradskog proračuna“, istaknuo je gradonačelnik.

Zbog stavljanja u mirovanje mandata vijećnika i potpredsjednika Gradskog vijeća Andreja Krlina, prisegnuo je novi vijećnik iz redova HDZ – a Karlo Mrakužić koji je već na prvoj sjednici aktivno sudjelovao i uključivao se u rasprave. Za potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog izabran je pak Anđelko Reparinec.

Vijećnici su donijeli i zaključak kojim traže od Hrvatskih autocesta da hitno započnu s izvođenjem radova na izgradnji rasvjetnog čvora na autocesti Zagreb – Rijeka, dionica Zagreb - Karlovac, na temelju pravomoćne građevinske dozvole Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije. „Hrvatske autoceste već su se drugi put oglušile na poziv da napredak projekta prezentiraju gradskim vijećnicima. Time kontinuirano ponižavaju građane Jastrebarskog i dovode u realnu opasnost sve sudionike ovog iznimno prometnog čvora autoceste“, naglasio je gradonačelnik.

Na prijedlog gradonačelnika gradski su vijećnici usvojili Rezoluciju o proglašenju Grada Jastrebarskog sigurnim mjestom za žene čim se Jaska pridružuje gradovima koji pokazuju nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama.

 

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr