Predstavljena knjiga Ina otkriva zavičaj

08.12.2023.

Predstavljena knjiga Ina otkriva zavičaj

U nedjelju, 3. prosinca u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko predstavljena je knjiga "Ina otkriva zavičaj" Klementine Škrabe, objavljena u nakladi Kreativnog studija Zvrk, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe.

"Ina otkriva zavičaj" peta je knjiga autorice Klementine Škrabe, članice Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te odnedavno i Društva hrvatskih književnika. "Ina" je zamišljena kao svojevrsni turistički vodič za djecu i mlade kroz jaskanski kraj, a na poleđini knjige piše:

"Ova knjiga kroz priču o Jastrebarskom i jaskanskom kraju (Krašić i Pribić, Žumberak, Pisarovina te Klinča Sela i Okić) oda je mirnom životu na ladanju, upozorava na važnost malih stvari i sitnih radosti, slavi ljubav prema prirodi, ljepoti, životinjama i ljudima, a pritom ukazuje na vrijednosti malog grada u odrastanju i životu svakog njegovog stanovnika."     

Grafičku pripremu i ilustracije knjige "Ina otkriva zavičaj" potpisuje Vesna Marinić, lekturu i korekturu Margareta Škrabe, a kako je autorica knjige Klementina Škrabe umjetnička voditeljica Kazališta Škrabe i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, u programu predstavljanja knjige sudjelovali su glumci Kazališta te Gradsko pjevačko društvo "Javor" koje pod ravnanjem prof. Ive Barač djeluje u sklopu jaskanskog ogranka Matice hrvatske. Mladi kazalištarci izveli su splet plesnih i pjevačkih točaka iz predstave "101 dalmatiner" (kao solo pjevači nastupili su Leona Bubanović, Katarina Šamija i Mihael Cvitanović), a glumac, gitarist i pjevač Filip Grgas izveo je dvije pjesme iz nove hit-predstave "Robin Hood". KUD "Lipa" Slavetić predvođen Majom Kurtalj predstavio se s dvije narodne pjesme slavetićkog kraja, Josip Bakalas iz pribićkog Dola pročitao je svoju novu adventsku pjesmu, a popularni jaskanski pjevač i gitarist Marijan Bingula otpjevao je, između ostalog, i "Moja Jaska tak' imam te rad".      

Kroz program su vodile glumice Kazališta Škrabe i članice Predsjedništva jaskanske Matice Jana Valečić i Maja Žalac. O vrijednosti predstavljene knjige govorili su školska knjižničarka Osnovne škole Klinča Sela i donedavna voditeljica županijskog stručnog vijeća osnovnoškolskih knjižničara Zagrebačke županije Sanja Šušnjara Raić, akademik i glasoviti teatrolog Boris Senker te legendarni jaskanski glumac i tehnički direktor Kazališta Želimir Hrković. Ugledni kazališni redatelj Želimir Mesarić zbog bolesti nije mogao sudjelovati u programu pa je njegovo pismo o "Ini" i Klementini pročitala glumica i potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Ornela Rodić.

Sanja Šušnjara Raić naglasila je važnost književnosti za djecu i mlade o njihovom zavičaju, te izrekla brojne pohvale o tekstu i ilustracijama "Ine". Boris Senker naglasio je da se u pisanju Klementine Škrabe isprepliću ljubav, umijeće i znanje. Želimir Mesarić usporedio je knjigu, koja čitatelja vodi jaskanskim krajem kroz razdoblje od jedne godine, s glazbenim remek-djelom Antonija Vivaldija "Četiri godišnja doba". Želimir Hrković spomenuo je raspon djelovanja Klementine Škrabe u Jastrebarskom kroz rad u Zvrku, Kazalištu i Matici te zaključio kako bi se knjiga "Ina otkriva zavičaj" trebala naći u svakoj kući jaskanskog kraja.  

Autorica Klementina Škrabe zahvalila je svojoj obitelji, najbližim prijateljima i suradnicima u radu na ovoj knjizi te naglasila: "Ova knjiga je posvećena meni jako dragim ljudima kojih više nema, ali knjige su tu kako bi sjećanja na posebne ljude, mjesta i događaje živjela zauvijek pa se nadam da će moja "Ina" sjećanje na njih zadržati dok god bude riječi, pjesama, knjiga i slova jer su oni to zaslužili." Poželjela je da svi prisutni barem prolistaju knjigu, da ih to potakne da je pročitaju i da se onda time pokrene lavina čitanja iz zadovoljstva, pogotovo kod djece i mladih.

Za scenografiju i ton programa bio je zadužen stalni suradnik Zvrka, Kazališta i Matice Dominik Sečen, a za fotografije i snimanje Matija Grgas. Knjiga "Ina otkriva zavičaj" idealan je poklon u ovo predbožićno vrijeme za djecu, mlade, ali i za sve ljubitelje jaskanskog kraja (koji uz Grad Jastrebarsko obuhvaća i općine Krašić, Pisarovinu, Klinča Sela i Žumberak čiji su popularni žitelji i junaci ove knjige!). Može se nabaviti po cijeni od 20 € u Jastrebarskom u Trgovini "Fifa" (Braće Kazić 3) i Foto atelieru Jaska (Franje Tuđmana 29) ili naručiti na kazaliste.skrabe@gmail.com. Objavljivanje knjige pomogli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija i Grad Jastrebarsko.

Bogata nakladnička godina za Zvrk, Maticu i Kazalište bit će okrunjena u subotu, 16. prosinca 2023, kada će u Glazbenoj školi Jastrebarsko biti predstavljena velebna knjiga "Nino Škrabe – 55 godina kazališta" (više od 340 stranica, više od 720 fotografija), a knjige "Vrelo zavičaja" grupe autora i zbirka dramskih tekstova Nine Škrabea "(Ne)tolerantne komedije", koje su također objavljene ove godine, bit će predstavljene početkom 2024.

Foto: Matija Grgas – Mat Photography

© 2023. Grad Jastrebarsko

Kontakt Grada Jastrebarskog

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr